Montaje de cosuri de fum incorecte !
Cosuri de fum metalice din otel inoxidabil.Detalii
Montajul cosurilor de fum se va face numai de personal autorizat. De regula, producatorul, importatorul sistemelor de cosuri de fum, in urma unor traininguri sustinute, autorizeaza persoanele ce au ca activitate montajul cosurilor de fum. Cosul de fum se va monta respectand instructiunile de montaj ale producatorului si legislatia referitoare la amplasarea cosurilor de fum. La montaj se vor lua masurile necesare asigurarii statice, conform zonei climatice si seismice ale amplasamentului. Cosul de fum se va tencui obligatoriu.
Pentru o functionare corecta a unui cos de fum, trebuie respectat regimul inaltimilor si binenteles ca el trebuie dimensionat. Dimensionarea se va face numai de catre proiectant sau personal specializat. Sub nici o forma diametrul stutului de evacuare fum, gaze arse a focarului, nu indica diametrul cosului de fum. Sunt mai multi factori ce determina diametrul cosului de fum. Recomandam sa consultati un cosar autorizat.
Dezvoltarea intensa a aparatelor de incalzire a impus actualizarea permanenta a conditiilor tehnice impuse cosurilor de fum. Ele sunt prevazute in standarde europene la care s-a aliniat si tara noastra (ex. SR EN 1856-1:2004, SR EN 1859:2000, SR EN 13384-1;2002,etc) si care obliga certificarea cosurilor de fum conform urmatoarelor clase de performanta: – clasa de presiune ; – clasa de temperatura ; – clasa de rezistenta la condens ; – clasa de rezistenta la focul din cos ; – clasa de rezistenta la coroziune. Siguranta este cel mai important criteriu in proiectarea si executia unui cos de fum. Un alt element important in functionarea unui cos de fum este izolatia termica care influenteaza direct randamentul cosului de fum si implicit al aparatului de incalzire. In functie de presiunea din cosul de fum avem cosuri cu presiune negativa (tiraj natural) si cosuri cu presiune pozitiva (tiraj fortat).
In cazul cosurilor cu presiune negativa este extrem de importanta proiectarea diametrului (sectiunea) cosului de fum. Putem spune ca o proiectare profesionala va ofera siguranta, confort si randament maxim al centralei termice folosite.
Dupa cum credem ca ati inteles, proiectarea este un pas important in achizitionarea unui cos de fum. Ea trebuie realizata de personal specializat care colaboreaza direct cu producatorul cosului de fum.
Etapele de proiectare sunt: – stabilirea pozitiei si inaltimii cosului de fum tinand cont de datele constructiei respective eventual si a cladirilor invecinate ; – stabilirea variantei de racordare de la aparatul(aparatele) de incalzire la cosul de fum ; – calculul sectiunii canalului interior al cosului de fum ; – finalizarea proiectului in sine tinand cont de datele acumulate (tipul si numarul elementelor cosului de fum,sisteme de sustinere si prindere,etc.). Evacuarea gazelor arse trebuie facuta in siguranta, optim si se va incerca evitarea zonelor de curenti de aer defavorabile tirajului. De aceea cosurile trebuiesc amplasate cat mai aproape de coama acoperisului sau de zonele cele mai inalte ale cladirilor. Inaltimile minime ale cosurilor de fum se vor stabili in functie de inclinatia acoperisurilor constructiilor astfel : Standardul european SR EN 13384-1 :2002+A2 stabileste metodele de calcul ale caracteristicilor termodinamice ale cosurilor de fum care deservesc un singur aparat, echipate cu un singur canal de admisie. Pentru stabilirea solutiei de evacuare si dimensionarea corespunzatoare a diametrului cosului este necesara cunoasterea caracteristicilor aparatului de incalzire. Pentru rapiditate, se pot folosi diagrame pentru determinarea sectiunii cosului. Pentru fiecare tip de cos de fum exista o diagrama de calcul a sectiunii. Sub niciun motiv sectiunea cosului nu va fi mai mica decat sectiunea de evacuare aparatului de incalzire.
Tirajul cosului de fum este de fapt viteza de circulatie a gazelor, a fumului in interiorul cosului catre iesire, fiind influentata de: …………………………………………………..
De …..regula, la trecerea racordurilor (canalelor) prin peretii din lemn, se folosesc piese speciale fabricate din vata minerala bazaltica. Distanta dintre cosurile de fum si elementele combustibile, trebuie sa fie de 10 cm (sau distanta specificata de producator – in cazul cosurilor metalice poate fii mai mare). Acest spatiu trebuie sa fie liber, nu trebuie umplut cu alte materiale.
………. ………. ……….
Cosar autorizat curatare cosuri fum is proudly powered by WordPress