Montajul cosurilor de fum se va face numai de personal autorizat. De regula, producatorul, importatorul sistemelor de cosuri de fum, in urma unor traininguri sustinute, autorizeaza persoanele ce au ca activitate montajul cosurilor de fum. Cosul de fum se va monta respectand instructiunile de montaj ale producatorului si legislatia referitoare la amplasarea cosurilor de fum. La montaj se vor lua masurile necesare asigurarii statice, conform zonei climatice si seismice ale amplasamentului. Cosul de fum se va tencui obligatoriu.
Curatare hota restaurant. Acest serviciu este util deoarece prevenim autoaprinderea grasimilor depuse pe hota si canalul de evacuare aferent. Curatam si motorul ventilatorului, eliminand riscul griparii acestuia. Prin curatarea hotei, canalului aferent si a ventilatorului evitati scurgerea grasimilor in timpul prepararii mancarurilor.
Curatarea cosurilor de fum este o masura de siguranta ce trebuie luata pentru evitarea incendiilor, a intoxicatiilor cu monoxid de carbon si pentru evitarea functionarii centralelor termice in afara parametrilor optimi.


Curatarea semineului si a cosului de fum ce-l deserveste
Curatarea semineelor ce functioneaza cu combustibili solizi, se face impreuna cu cea a cosului de fum. Este necesara aceasta curatare pentru a evita depunerile de funinginein racordul dintre focar si cosul de fum si cele din cosul de fum. In cazul in care focarul este conectat la un cos de fum cu preluare verticala, curatarea cosului de fum se va face prin semineu (daca cosul de fum nu este prevazut cu usa vizitare) Pe aceasta cale ne adresam furnizorilor si montatorilor de cosuri de fum cu preluare verticala, cu rugamintea de a monta usa de vizitare cosului de fum, in imediata apropiere a locului de unde se face preluarea.Exista cazuri cand beneficiarii de seminee se plang ca se umple casa cu fum cand stau impreuna cu prietenii, in fata focului din semineu. Cauzele sunt:
- colmatarea, infundarea cosului de fum
- vicii de constructie, de montaj a semineului. Au fost cazuri cand am fost nevoiti sa modificam semineul sau sa-l refacem. Am constatat ca de regula se greseste la izolarea focarului si la racordarea lui la cosul de fum. Mai jos puteti vedea cum, din nestiinta, nu graba sau neatentie, racordarea unui semineu a fost facuta cu un racord flexibil din aluminiu (ce ar trebui folosit doar in ventilatii). Binenteles ca nu a rezistat mai mult de cateva ore, expunand locuinta la riscul de incendiu. Acel racord a fost inlocuit cu unul din inox cu perete dublu
Cauta
Membru fondator in Asociatia Cosarilor din Romania

Legislatie
… 2. cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei:
… i) neexecutarea verificarii, repararii si curatarii periodice, cel putin o data pe an, a cosurilor pentru evacuarea fumului, precum si nerealizarea elementelor de izolare termica a acestora; (…)"
Pentru a vedea intreaga legislatie referitoare la cosurile de fum, accesati butonul de mai jos. Vezi legislatie